تکنولوژی پرتوشناسی (رادیولوژی)
پرتوشناسی یکی از روش های دقیق و پرکاربرد در زمینه تشخیص انواع ناهنجاری ها، بیماری ها و ... است. امروزه پیشرفت علم پزشکی به جایی رسیده که تشخیص انواع بیماری ها به مراتب راحتتر شده است و یکی از مواردی که در این زمینه نقش مهمی دارد، تصویربرداری پزشکی است. در واقع تکنیک های رادیولوژی می توانند به پزشکان و متخصصان شاخههای مختلف کمک کنند تا بتوانند دقیقتر مشکل بیمار را تشخیص داده و بهترین درمان را ارائه دهند.
معرفی رشته:
کارشناسی تکنولوژی پرتوشناسی یکی از رشته های علوم پزشکی است و هدف آن به کارگیری دانش تصویر برداری پزشکی در بالین به منظور تشخیص انواع بیماری ها، وضعیت های غیرطبیعی، ناهنجاری ها و ... با استفاده از انواع روش های تصویر برداری پزشکی موجود است. در حال حاضر رشته تکنولوژی رادیولوژی در مقاطع کارشناسی پیوسته دایر می باشد. به طور کلی متوسط مدت زمان دوره کارشناسی رادیولوژی 4 سال است که در طی آن دانشجویان به صورت عملی و نظری با انواع دستگاههای تصویربرداری آشنا شده و نحوه انجام تکنیکهای تصویربرداری ساده، انجام پرتونگاری با استفاده از مواد کنتراست تزریقی و غیر تزریقی، مشارکت در انجام روشهای اختصاصی تصویربرداری پزشکی و همچنین شرکت در فعالیتهای پژوهشی پرتوشناسی در زمینههای تشخیصی و درمانی را فرا میگیرند.
رسالت:
رسالت این رشته تربیت کارشناسانی است که توانمندی مناسب جهت استفاده از دستگاهها و فناوریهای جدید در زمینه ی انواع روشهای تصویربرداری پزشکی در مدالیته های مختلف از جمله رادیوگرافی جنرال، فلولوروسکوپی، آنژیوگرافی، ماموگرافی، رادیوگرافی دندان، توموگرافی کامپیوتری (CT Scan) و تصویربرداری با تشدید مغناطیسی (MRI) را داشته باشند و بتوانند در مراکز تصویربرداری پزشکی خدمات ارزنده ای ارائه کنند. این افراد با فن آوری مدرن تصویربرداری و روش بکارگیری تجهیزات مربوط و نیز روشهای نگهداری و کنترل کیفی آنها آشنا می شوند تا ضمن استفاده صحیح از دستگاههای تصویربرداری، تصاویر با کیفیت با بیشترین ارزش تشخیصی تهیه نمایند. دانشجویان کارشناسی رادیولوژی علاوه برآنکه جنبههای عمومی قانون مراقبت از بیمار را فرا میگیرند؛ قوانین مربوط به حفاظت در برابر اشعه را نیز فرامی گیرند تا بتوانند در اتاقهای رادیوگرافی با کمترین مقدار اشعه، تصویربرداری نمایند. در پایان دوره آموزشی، تکنولوژیست پرتوشناسی علاوه بر توانائیهای علمی، باید دارای چنان مهارتی باشد که بدون توجه به مسائلی از قبیل نژاد، مذهب، ملیت، زبان، جنس، سن، توانائیهای جسمی و ... که میتوانند زمینه اختلاف در جوامع گوناگون باشند، با در پیش گرفتن طریق عدل و انصاف و احترام به آزادیهای فردی بیماران، در جهت سلامت و شادابی جامعه ارائه خدمت نماید.
تاریخچه:
از زمان نصب اولین دستگاه رادیولوژی در سال ۱۳۱۰ توسط دانشمند بزرگ ایرانی مرحوم پروفسور محمود حسابی در ایران (بیمارستان سینای تهران)، تحولات تکنیکی و فناوریهای جدید در زمینه علوم تصویربرداری پزشکی باعث گردیده تا رشته تکنولوژی پرتوشناسی جایگاه ویژهای را در تشخیص زود هنگام بموقع و دقیق بسیاری از بیماریها در دنیا و ایران کسب نماید.
گروه فیزیک پزشکی و پرتوشناسی گناباد پس از تصویب رشته کارشناسی پرتوشناسی توسط شورای گسترش وزارت بهداشت در سال 1394 تاسیس گردید و امروزه فارغ التحصیلان این رشته در مراکز درمانی مختلف با به روز ترین تکنولوژی های تصویربرداری مشعول به خدمت هستند.